HefEsti 2011.09.14. 18:48

érdekes sztorik :)

 Emlékkönyv:

Richard Dedekind a neves matematikus  1916ban halt meg 84 éves korában. Javában élt még tehát 1904ben amikor Heidelbenbergben megrendezett Nemzetközi Matematiai Kongresszus alkalmból egy kiadó kinyomtatta és szétküldte  "matematikusok emlékkönyvét". ebben a kötetben többek között az volt olvasható:"1889. Richard Dedekin meghalt Braunschweigben." a híres matematikus jót nevetett ezen mikor 1904 szeptemberében értesült "saját "haláláról." a következőt írta a kiadónak: "mélyen tisztelt kollégák! matematikusokról szoló értékes emlékkönyvükben Önök baráti figyelmet tanúsitottak irántam. ezt köszönöm önöknek de engedjék meg hogy felhívjam a figyelmüket arra hogy a halálomról szoló értesítésben az évszám téves."

matematikus lakáj:

Laplace a XVIII. századi híres francia matematikus és csillagász egyszer egy égitestekkel kapcsolatos nagyon nehéz feladat megoldásán dolgozott. napokig próbálkozott, teleírta a tábláját számításokkal de azok túl hosszúak és bonyolultak voltak így nem hozták meg a kívánt eredményt. egy nap mikor hazaért nagyon meglepődött hogy a táblán a levezetett képletbe foglalt eredmény volt felírva. még nagyobb volt az elképedése mikor megtudta hogy saját lakája oldotta meg a feladatot. a lakáj egy orosz származású ember volt és Osztrogradszkijnak hívták. világhírű matematikus lett belőle.

 

 jövőbelátó:

századunk egyik legnagyobb matematikusa David Hilbert diákként nem tanúsított különösebb figyelmet a matematika tudományának elsajátításának. tanárát elkeserítette tehetslges diákjának lustasága. mondta neki hogy fordítson több figyelmet és energiát e tárgyra. Hikbert erre csak azt válaszolta:"ugyan miért? hiszen én így is nahy matematikus leszek." így is lett.

forrás:

ruszev-ruszeva: matematika mozaik

A bejegyzés trackback címe:

https://teenmath.blog.hu/api/trackback/id/tr693227638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása